Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille
Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille Vaihda maata

Matkustaminen

Jos sinulla on haavainen koliitti tai Crohnin tauti, matkustaminen saattaa olla yksi huolenaihe.

Kun tauti on oireeton, tulehduksellista suolistosairautta sairastavan henkilön matkustaminen ei ole ongelma. Jos sinulla on kuitenkin pahenemisvaihe, on muutamia asioita, jotka tulee suunnitella ennakkoon; matkustatpa sitten bussilla toiseen kaupunkiin tai lentäen toiselle puolelle maailmaa.

Vaikka sinulla onkin tulehduksellinen suolistosairaus, on monia asioita, joita voit tehdä helpottaaksesi matkan sujumista.

Suunnittele etukäteen

Lääkitys

  • Ota tarpeeksi lääkettä mukaan niin, että se riittää koko matkan ajaksi. Reseptilääkkeiden saaminen apteekista voi olla hankalaa vieraassa maassa
  • Jos sinulla on jääkaapissa pidettäviä lääkkeitä, säilytä niitä pienessä kylmälaukussa
  • Ota mukaan kopio lääkereseptistä (joka kauppanimen lisäksi sisältää lääkkeen vaikuttavan aineen eli geneerisen nimen, sillä kauppanimet voivat vaihdella eri maissa) siltä varalta, että tarvitset lisää lääkettä
  • Säilytä lääke aina alkuperäispakkauksessaan, jotta sen tunnistaminen on helppoa
  • Jos matkustat lentäen, pidä lääkkeet käsimatkatavaroissa silta varalta, että matkatavarat katoavat. Nykyisten käsimatkatavaroihin liittyvien rajoitusten vuoksi sinulla tulee olla erikoislääkärin kirjoittama todistus siitä, että tarvitset ko. lääkkeitä. On suositeltavaa tarkistaa asia lentoyhtiöltä lippuvarauksen yhteydessä ja kysyä säännöistä, joita heillä saattaa olla käsimatkatavaroissa pidettävistä lääkkeistä

Lääkäriltä

  • Pyydä lääkäriltä kirje, jossa on kerrottu sairaushistoriasi ja käyttämäsi lääkkeet. Siitä voi olla apua, jos tullivirkailijat kyselevät asiasta tai jos tulee hätätilanne. Kirjeen näyttämisestä voi myös olla selkeää hyötyä, jos joudut matkan aikana lääkäriin. Kannattaa ehkä käännättää kirje kohdemaan/-maiden kielelle
  • Pyydä lääkäriltäsi kirjallinen toimintasuunnitelma sen varalta, että tilasi huononee matkan aikana
  • Pidä hoitopaikkasi puhelinnumero ja EU-sairaanhoitokortti aina lompakossasi

Kuljetukset ja liikkuminen

  • Selvitä etukäteen, onko käyttämissäsi busseissa ja junissa vessat. Kun teet lentolippuvarauksia, pyydä aina käytäväpaikka läheltä vessaa
  • Kerro lentoyhtiölle etukäteen ruokavaliorajoituksista tai ota mukaan oma välipala
  • Pidä mukana välipaloja ja ruokia, joita voit syödä, mikäli paikallinen ruoka ei sovi sinulle
  • Katso internetistä, onko kohdemaasta saatavilla tarvitsemaasi tietoa tai vinkkejä muilta samaa tautia sairastavilta, joista voisi olla apua (ks. alla)

Turvatarkastukset

Koska nykyään turvatarkastuksia on lisätty niin lentokentillä, laivamatkustuksen yhteydessä ja jopa rautatieasemilla, saatat miettiä, voitko ottaa lääkkeesi mukaan kulkuvälineeseen. Sinun tulee varautua näyttämään lääkkeesi, ja myös mahdolliset lääketieteelliset lisävarusteet.

Jos sinulle tehdään ruumiintarkastus, avannepussia ja hygieniatarvikkeita saatetaan tunnustella. Lääkärisi kirjoittama kirje, jossa kuvataan sairautesi, lääkityksesi ja mahdolliset tarvitsemasi lisävarusteet, auttaa sinua selittämään omaa tilannettasi.

Muista, että sinulla on tarpeen vaatiessa oikeus pyytää paikalle asiantunteva henkilö.

Onko paikkoja, joihin minun ei tulisi matkustaa?

Jos suunnittelet matkaa kehitysmaihin, kannattaa ehkä käydä matkailulääketieteen erikoislääkärin vastaanotolla. Keskustele tämän jälkeen oman erikoislääkärisi kanssa ennen kuin päätät matkustamisesta.

Mitä asioita minun tulisi päivittäin huomioida matkan aikana?

Haavaisen koliitin tai Crohnin taudin pahenemisvaihe ei tarkoita, ettet voi lähteä hotellista, mutta auttaa, jos suunnittelet joitakin käytännön asioita etukäteen.

Selvitä, missä yleisövessat ovat. Voit käyttää apuna nettiä ja jos sinulla on älypuhelin, siihen voi olla saatavilla sovellus, josta on apua.

Joissain maissa voit saada ”vessapassin”, jonka avulla pääset asiakas- ja invavessoihin ilman jonotusta. Pidä mukana WC-paperia tai vaihtovaatteita vahinkojen varalta.

Rokotukset

Kuten yleensäkin matkaa suunniteltaessa, tarkista aina, että tarvittavat rokotukset ja malarialääkitys ovat kunnossa.

Kerro matkasta lääkärille aina hyvissä ajoin (noin 4 – 6 viikkoa ennen matkaa). Jos päätät käyttää riippumatonta matkailusairauksiin erikoistunutta klinikkaa, kerro siellä aina sairaudestasi. Jos sinua hoidetaan tulehduksellisen suolistosairauden vuoksi, rokotustarve kannattaa aina tarkistaa kohdemaasta riippuen.

Monet IBD-potilaat käyttävät lääkehoitoa, joka saattaa heikentää elimistön puolustuskykyä. Näitä lääkkeitä ovat mm. kortikosteroidit, siklosporiini, atsatiopriini, metotreksaatti ja biologiset lääkkeet. Lääkehoidon lisäksi myös itse IBD-sairaus saattaa lisätä infektioriskiä.

Ole tarkkana syömisen suhteen

Ole aina varovainen ja kiinnitä huomiota siihen, mitä syöt. Ole erityisen varovainen juomaveden suhteen ja käytä aina pullovettä (myös hampaiden harjaukseen) äläkä juo hanavettä vahingossakaan esimerkiksi kylvyssä tai suihkussa. Vältä raakaa kalaa (sushi), raakoja kasviksia (myös salaatteja), jäätelöä ja mehujäitä. Muista pyytää drinkki aina ilman jäätä, ellei jää ole tehty pullovedestä.

Kypsennetyt kasvikset ja liha hyvämaineisissa ja puhtaissa ruokapaikoissa on todennäköisesti syömäkelpoista mutta vältä ruokakojuja ja katuruokaa. Kuori aina hedelmät ennen syömistä.

Matkavakuutus

Tarkista ennen matkalle lähtöä, että matkavakuutuksesi on riittävä ja kattaa tulehdukselliseen suolistosairauteesi liittyvät ongelmat. Valitettavasti monet vakuutusyhtiöt poissulkevat jo olemassa olevista sairauksista aiheutuvat kustannukset ja todennäköisesti hylkäävät korvausvaatimukset. Varmista siis, että matkavakuutuksesi on täysin kattava. Sinun tulee ehkä myös vahvistaa, ettet matkusta vastoin lääkärisi neuvoa.